15 προτάσεις για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ

Προτάσεις για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ

H κατάσταση στον τομέα της Υγείας έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και με κριτικό λόγο, να κάνουμε προτάσεις για την άμεση αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας.
Για πολλοστή φορά τονίζουμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται άμεση ενίσχυση.
Παράλληλα θα πρέπει να αναζητήσουμε  ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες για την έξαρση της πανδημίας.

Με μία πιο προσεκτική προσέγγιση στους χειρισμούς της κυβέρνησης, θα δούμε τα εγκληματικά  σφάλματα που έχουν γίνει.
Είναι απορίας άξιο πως ενώ η χώρα είναι από τον Οκτώβριο σε περιορισμό κινήσεων με αναστολή εργασίας και ολοκληρωτικό κλείσιμο του λιανεμπορίου, των χώρων  εστίασης, των μονάδων εκπαίδευσης (όλων των βαθμίδων), των χώρων αναψυχής και των τουριστικών μονάδων (οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία), το ιικό φορτίο συνεχίζει να αυξάνει.

Έχουν  οδηγηθεί στην οικονομική καταστροφή -σχεδόν ολοσχερώς- οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες.

Συνεπώς κάτι γίνεται λάθος.

Είναι πλέον εμφανές ότι δεν υπάρχει σχέδιο και στρατηγική, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο άψογος επικοινωνιακός λόγος, είναι πολιτικό και όχι υγειονομικό μετρό αντιμετώπισης του ιού.
Εξ αρχής τονίσαμε ότι υπήρξε ολιγωρία και λάθος πολιτική.
Η μετατόπιση των ευθυνών, η «επιχειρηματολογία» περί ατομικής ευθύνης είναι μια φαιδρότητα, όταν η ανοργανωσιά του κρατικού μηχανισμού είναι εμφανής.
Αν και όλοι έχουμε πλέον αντιληφθεί τι ακριβώς έχει γίνει.
Δεν είναι όμως η ώρα της απόδοσης των ευθυνών.

Γιατί υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο στην πρωτεύουσα και στα μεγάλα αστικά κέντρα;

  • Πάνω από 750 χιλιάδες εργαζόμενοι καθημερινά στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον, χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς για την μετακίνηση τους. Yπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ατόμων στους χώρους εργασίας, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας.
  • Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στα Κ.Υ. οι  ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό είναι τεράστιες. Ο κυριότερος λόγος είναι η  ελλιπής χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, ενώ παρατηρούμε ότι δεν εκφράζονται καν προθέσεις για την κάλυψη αυτών των ελλείψεων.
  • Στα μεγάλα νοσοκομεία δεν πραγματοποιείται διαχωρισμός (χωροταξικός και φυσικός) των κρουσμάτων, από τα λοιπά περιστατικά. Αυτό προφανώς σχετίζεται άμεσα με την γεωμετρική αύξηση της μετάδοσης του Ιού.
  • Ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία, εξετάζονται και φιλοξενούνται στις ιδίες νοσοκομειακές μονάδες δημιουργώντας συνθήκες ενδονοσοκομειακής μετάδοσης του ιού.
  • Η πρωτοφανής ελληνική πατέντα, με την μοναδική πρωτοτυπία. Οι εμβολιασμοί να γίνονται και στα νοσοκομεία, δηλαδή υγιείς άνθρωποι επισκέπτονται νοσοκομειακές μονάδες για εμβολιασμό, κινδυνεύοντας να κολλήσουν ή να  μεταδώσουν τον ιό. Η συνάθροιση πληθυσμού στους νοσοκομειακούς χώρους, προκαλεί επιπλέον δυσλειτουργία τους όταν  είναι γνωστόν τοις πάσι, ότι το προσωπικό και οι υποδομές των νοσοκομείων έχουν ξεπεράσει σε μεγάλο  βαθμό τις αντοχές τους και κάθε επιπλέον επιβάρυνση θα βαίνει εις βάρος της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Ο παρατεταμένος αποκλεισμός του  πληθυσμού από την εργασία του, τις κοινωνικές συναναστροφές και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, έχει επιτύχει αύξηση της τάσης για ρήξη και σύγκρουση με τους μηχανισμούς απαγόρευσης (κράτος) και παράλληλα έχει επιτύχει καθολική αύξηση των ψυχονευρωτικών καταστάσεων. Η επιμονή στον αυστηρό απαγορευτικό κλοιό εντός του δήμου  (lockdown), δημιουργεί την αίσθηση ότι διατελούμε υπό ξένη κατοχή και είμαστε πολιορκημένοι.
  • Η πλειονότητα του πληθυσμού μένει σε διαμερίσματα των 60-70 τμ. «κοινό χαρακτηριστικό της ενδοοικογενειακής διασποράς του ιού» και βέβαια δεν μιλούμε για τις μονάδες φιλοξενίας μεταναστών!
  • Η συνάθροιση των ηλικιωμένων σε Τράπεζες (για συναλλαγές, σύνταξη, πληρωμή δόσεων κλπ) ευνοεί ιδιαίτερα την μετάδοση του ιού μια και δεδομένου ότι αποτελούν ευπαθή ομάδα, επιδεινώνεται το πρόβλημα.
  • Δεν διανέμονται δωρεάν tests και ιδιαίτερα σε χώρους όπου η συγκέντρωση πληθυσμού είναι μεγάλη (εργοστάσια, μονάδες παράγωγης, super market κλπ).

Έχοντας μπροστά μας αυτήν την  ζοφερή εικόνα ως προς το μέλλον και ξέροντας ότι τα δύσκολα έπονται σε επίπεδο οικονομικό (αλλά και στα εθνικά ζητήματα) και αναλογιζόμενοι τις ευθύνες μας ως πολίτες, καταθέτουμε 15 προτάσεις για την άμεση αποσυμπίεση των δημόσιων νοσοκομείων και των ΜΕΘ καθώς επίσης και τον περιορισμό  της μετάδοσης του ιού.

Προτάσεις για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ των ΜΕΘ και περιορισμού της μετάδοσης του ΙΟΥ

Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει καλύτερος συντονισμός όλων των υγειονομικών δυνάμεων, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών συλλόγων. Να σταματήσει -άμεσα- η διασπορά πανικού και τρόμου από τα ΜΜΕ, με  εντολή ατόμου ίδιας βαρύτητας με αυτήν του υπουργού Πέτσα που διαμοίρασε 20 εκατομμύρια στα ΜΜΕ «για παροχή κατευθυνόμενων ειδήσεων».

  1. Να ενισχυθούν άμεσα τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ, με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, με υγειονομικό υλικό και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή.
  2. Να ανακληθεί η απόφαση συμμετοχής των νοσοκομείων στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
  3. Να δημιουργηθεί Κεντρικό Δημόσιο Νοσοκομείο αναφοράς, όπου θα μετατραπεί σε μονάδα CoVid19 (εννοείται ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτό με άλλες παθήσεις θα μεταφερθούν σε αλλά νοσοκομεία).
  4. Να βελτιωθεί η ετοιμότητα των χώρων υποδοχής ασθενών σε (ΤΕΠ, Κ.Υ., ΤΟΜΥ, ΠΕΔΥ και Ιδιωτικών ιατρείων κατά περίπτωση), με εξοπλισμό υγειονομικού υλικού και προσωπικό.
  5. Άμεση πρόσληψη, με ετήσιες τουλάχιστον συμβάσεις, με ιδιώτες γιατρούς, νοσηλευτές/τριες, εξειδικευμένο προσωπικό αυξημένης νοσοκομειακής φροντίδας όπου αυτό είναι απαραίτητο.
  6. Αύξηση του αριθμού των Κέντρων Εργαστηριακής Διάγνωσης ανά περιφέρεια.
  7. Άμεση πρόσληψη των  940 θέσεων μόνιμων γιατρών που προκηρύχθηκαν τον Φεβρουάριο του 2020 και οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα. Ακόμα εκκρεμούν, οι προσλήψεις για τις θέσεις των Γενικών Γιατρών που προκηρύχθηκαν το 2019.
  8. Ανάπτυξη των ΚΥ και μετατροπής τους σε εμβολιαστικά κέντρα με την προϋπόθεση της στελέχωσης τους με το αντίστοιχο προσωπικό και εξοπλισμό.
  9. Αξιολόγηση και επίταξη μερίδας των ιδιωτικών νοσοκομείων, στο πλαίσιο οργανωμένου  πλάνου αντιμετώπισης της πανδημίας. Ιδιαίτερα στις περιοχές της ανατολικής, δυτικής, κεντρικής Μακεδονίας.
  10. Άμεση εμπλοκή των ιδιωτών γιατρών, με σχετικές ειδικότητες στην αντιμετώπιση του CoVid19 (θα προηγηθεί πρώτα εκπαίδευση και ενημέρωση τους για τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας).
  11. Δημιουργία μονάδων φιλοξενίας σε χώρους βραχείας νοσηλείας, για τους ελαφρά νοσούντες και δημιουργία προϋποθέσεων για κατ’ οίκον νοσηλεία.
  12. Άμεση δραστηριοποίηση των μηχανισμών του κράτους, για την προμήθεια και άλλων εμβολίων, (από τις ίδιες εταιρείες Pfizer-BioNTech, Moderna, SputnikV, Oxford-Astra Zeneca, Johnson & Johnson) εκτός των συμφωνιών της Ε.Ε, δεδομένου ότι η συμφωνία δεν θεωρείται ικανοποιητική.
  13. Συνεχή, χωρίς διακοπή, δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα tests, με ευθύνη του κράτους, ιδιαίτερα σε χώρους όπου υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι, όπως μεγάλες αλυσίδες (supermarket κλπ).
  14. Άμεση αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ ( metro, προαστιακός, λεωφορεία & Τραμ) για την αντιμετώπιση του συνωστισμού.
  15. Τέλος, οι υπάρχουσες υγειονομικές επιτροπές να δημοσιοποιούν, άμεσα, τα πρακτικά συνεδριάσεων ώστε να γνωρίζουμε όλοι τις προτάσεις, τις εισηγήσεις και τι τελικά αποφασίζουν επιτροπές & κυβέρνηση.

Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες προτάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στην ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ πιστεύουμε ότι η κατάσταση απαιτεί κοινωνική συνεννόηση, σκέψη και ολοκληρωμένο σχέδιο με άμεσες αποφάσεις. Ιδιαίτερη ανησυχία μας προκαλεί η μετατροπή του Εθνικού συστήματος Υγείας  σε σύστημα μιας νόσου!

Οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι πολίτες, έχουν αναβάλει προγραμματισμένες  επισκέψεις στα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων λόγω του ιού.
Έχουν σχεδόν αναβληθεί το σύνολο των  χειρουργικών επεμβάσεων παθολογικών αιτιών.
Κανείς πια δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, νεοπλασίες, κλπ. Δεν αποτελεί πια είδηση οτιδήποτε άλλο εκτός των αριθμών των tests ανά την χώρα, τους θετικούς σε αυτό, το σύνολο των ενταγμένων στις ΜΕΘ και πόσοι κατέληξαν. Διαφορετικό μήνυμα εκπέμπει ο  Π.Ο.Υ που προειδοποιεί ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε αύξηση των θανάτων από καρκίνο εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης και της υποθεραπείας ογκολογικών ασθενών.

Τομέας Υγείας
ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Tags :
Αγωνιζόμαστε μαζί - Διεκδικούμε μαζί

Κάνε Δωρεά

Κάνε τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό με τα παρακάτω στοιχεία και ολοκληρώστε την δωρεά σας

Donation Collected
Donation Needed
Payment Cycle
How much would you like to donate?
OR
Select your payment option