ΔΤ Θράκη  “Τώρα και στην Ροδόπη η περιβαλλοντοκτόνα πολιτική”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερ.:   29/3/2021
Ώρα:      12:00

 Τώρα και στην Ροδόπη η περιβαλλοντοκτόνα πολιτική

Άγραφα, Τήνος, Νάξος, Οίτη, Πάρος, Άνδρος, Πάνειο όρος, Ερέτρεια, Ιεράπετρα, Ροδόπη.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να ασκεί ενεργειακή πολιτική περασμένων δεκαετιών και να υιοθετεί μεθόδους, μορφές και τρόπους παραγωγής που έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί από τους επιστημονικούς φορείς, έχοντας δε μηδενική εθνική περιβαλλοντική στρατηγική και ελάχιστες μελέτες για την απόδοση περιβαλλοντικών «επενδύσεων» και σοβαρών μελετών για την οικολογική καταστροφή και την μεταβολή που επιφέρουν.

Τη απασχολεί μόνο η εφαρμογή του Target Model, που λειτουργεί μόνο σε όφελος των μεγάλων εταιριών και σε καμία περίπτωση δεν (θα) κάνει οικονομικότερο το ηλεκτρικό ρεύμα. Τόσο η εφαρμογή του όσο και η σύζευξη της εγχώριας αγοράς, ωθούν την κυβέρνηση να διευκολύνει την ενσωμάτωση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, τουτέστιν «τοποθετήστε ΑΠΕ παντού».  Για αυτό άλλωστε κατήργησε (Φεβ. 2020) τους 36 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και το ΕΚΠΑΑ (Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης). https://www.prasini-aristera.gr/oxi-katargisi-foreon

Εταιρίες που καταπατούν δημόσιες εκτάσεις και συνεχίζουν τις εργασίες τους ακόμη και μετά από αγωγές, προφανώς θα λειτουργήσουν ασύδοτα μιας και υποστηρίζονται «σιωπηρά» από το υπ. Περιβαλλοντικής Καταστροφής.
Απαξία στους Δημάρχους, τους τοπικούς φορείς, τις οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, στις Τοπικές κοινωνίες.
Ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος 4685/2020 κάνει απείρως ευκολότερες τις διαδικασίες αδειοδότησης και δεν προστατεύει -ούτε καν- δίκτυα Natura.

Στην Θράκη
Τελευταίο συμβάν οι 2 αιτήσεις (Φεβ. 2021) των AIRENERGY ΔΡΥΜΟΣ ΦΑΝΑΡΙ ΕΡΜΑΡΙΟ ΙΚΕ και AIRENERGY ΚΑΠΕΤΑΝ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΙΚΕ για πρόθεση τοποθέτησης 16 ανεμογεννητριών, ύψους 230 μέτρων(!) στην περιοχή του Λειβαδίτη Ξάνθης.
Η ίδια εταιρία έχει καταθέσει και άλλη αίτηση (Ιαν. 2021) για πρόθεση τοποθέτησης 14 ανεμογεννητριών, ύψους 210 μέτρων(!) στην περιοχή Αχλαδόβουνο στην ορεινή Ξάνθη, μέσα στο Εθνικό Πάρκο, σε περιοχή που προστατεύεται από το δίκτυο ΝΑΤURA.

Οι περιοχές πρόθεσης εγκατάστασης αποτελούν καταφύγιο άγριας ζωής (Τσανάκ Ντερέ), περιλαμβάνουν τον καταρράκτη του Λειβαδίτη (ο ψηλότερος καταρράκτης της Ελλάδας) και βρίσκονται έως και σε ελάχιστη απόσταση (1.300 μέτρων) από τους οικισμούς Λειβαδίτη, Καλύβας και Καρυόφυτου.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ εκφράζει την αντίθεσή της στην πρόθεση να δημιουργηθούν μονάδες ανεμογεννητριών σε προστατευόμενες περιοχές ή σε περιοχές κοντά σε οικισμούς.
Προτείνουμε:

  1. Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας για την ενσωμάτωση και δημιουργία μονάδων ΑΠΕ που δεν θα καταστρέφουν το περιβάλλον.
  2. Διάλογο με τους Τοπικούς φορείς και την κοινωνία, για τις ΑΠΕ και την χωροθέτησή τους.

Κανένα μέτρο δεν έχει αποτέλεσμα, εάν δεν το υιοθετεί και η κοινωνία.

 Γραφείο Τύπου
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΡΑΚΗΣ

 

Αγωνιζόμαστε μαζί - Διεκδικούμε μαζί

Κάνε Δωρεά

Κάνε τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό με τα παρακάτω στοιχεία και ολοκληρώστε την δωρεά σας

Donation Collected
Donation Needed
Payment Cycle
How much would you like to donate?
OR
Select your payment option