Για μια ακόμη φορά ο πολύπαθος Παγασητικός πληρώνει ανθρώπινα λάθη που οδήγησαν σε τεχνικές ατέλειες των έργων ανασύστασης της Κάρλας (οι ειδικοί μιλούν αναλυτικά γι αυτές).
Αυτή τη φορά γέμισαν οι παραλίες κοντά στο Βόλο με νεκρά ψάρια.
Οι επιπτώσεις στον τουρισμό σημαντικές και στην υγεία των ανθρώπων άγνωστες.
Το φαινόμενο των νεκρών ψαριών στην Κάρλα έχει επαναληφθεί αρκετές φορές. Μήνυση κατ’ αγνώστων έχει υποβληθεί, αλλά το αυτί των υπευθύνων δεν λέει να ιδρώσει.
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ τονίζει:
Το θυρόφραγμα έπρεπε να λειτουργήσει άμεσα.
Κάθε χρόνο για 1-2 μήνες πρέπει να κλείνει η σήραγγα, όπως έχει ήδη προταθεί.
Η αποστράγγιση της Κάρλας έγινε πολύ γρήγορα. Εκεί που μιλούσαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα για αποστράγγιση των υδάτων με εξάτμιση, άδειασε η λίμνη απότομα!
Η κατασκευή καναλιού από την Γυρτώνη προς την Κάρλα, καθιστά τον Παγασητικό μόνιμο αποδέκτη τόνων νερού από την Κάρλα και συνακόλουθα και του όποιου περιεχόμενού του.
Ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων δίνη τη δυνατότητα να …μην κάνει κανένας τίποτα. Η ανάγκη της ύπαρξης ενός φορέα διαχείρισης της Κάρλας γίνεται παραπάνω από φανερή.
Η κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας μας οδήγησε εδώ. Άμεση είναι η ανάγκη επανασυστάσεως του.
Η όψιμη ευαισθητοποίηση φορέων της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΜΕ (κεντρικών καναλιών) είναι θετική. Καλό θα ήταν να γίνει το ίδιο και για άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχει η περιοχή (καύση σκουπιδιών, αποθήκες LNG, εργοστάσιο SRF, αέρια ρύπανση, διαχείριση ρεμάτων κ.λ.π.) και έχουν ανάλογες επιπτώσεις στους κατοίκους.
Η κατασκευή σήραγγας προς το Αιγαίο με οποιοδήποτε κόστος πρέπει να είναι το επόμενο βήμα προς μια μόνιμη λύση.
Τέλος, η γνώμη των περιβαλλοντικών οργανώσεων και του πράσινου χώρου πρέπει να αντιμετωπίζεται με περισσότερη ευαισθησία και σοβαρότητα από τους τοπικούς θεσμικούς φορείς.