Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό
του Γιάννη Στράκου
Ο Απόδημος Ελληνισμός αριθμεί 7.000.000 άτομα και είναι διασκορπισμένος σε όλες τις ηπείρους.
Δυστυχώς την τελευταία δεκαετία η πολιτεία δεν βοήθα στην οργάνωση του αλλά αντιθέτως καταργεί κυρίως τα σχολεία μητρικής γλώσσας, ιδίως στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα πολλά ελληνόπουλα τρίτης και τέταρτης γενιάς να μην γνωρίζουν τα ελληνικά. Άφησαν μόνο μερικά τμήματα μητρικής γλώσσας και έτσι αναγκάζονται πολλά παιδιά που θέλουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα μητρικής γλώσσας να πρέπει να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, οδηγώντας έτσι στην μείωση του αριθμού παιδιών που παρακολουθούν τα μαθήματα.
Η οργάνωση του απόδημου ελληνισμού είναι κυρίως στις ελληνικές κοινότητες, στους εθνικοτοπικούς συλλόγους, σε πολιτιστικούς συλλόγους και σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. Επίσης έχουν δημιουργήσει τα δευτεροβάθμια όργανα τους, όπως η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων, Ομοσπονδία Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης , κ.ο.κ. Στις χώρες διαμονής τους λειτουργούν και ελληνορθόδοξες ενορίες που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείτε το φαινόμενο, κυρίως στην Ευρώπη, να διαλύονται Κοινότητες, να μειώνεται ο αριθμός μελών των Συλλόγων και να υπολειτουργούν.
Θα πρέπει η πολιτεία να βρει τρόπο να συμβάλλει στην οργάνωση του απόδημου ελληνισμού και κυρίως να συμβάλλει στην επίλυση τυχών προβλημάτων τους.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.), αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος.
Η οργάνωση του Σ.Α.Ε. θα μπορούσε να είναι η εξής.
Ένα άλλο βήμα που θα μπορούσε να συμβάλλει στην σύσφιξη των σχέσεων των απόδημων με την Ελλάδα είναι η επαναλειτουργία του δικτύου Απόδημων Ελλήνων Αιρετών και η συνεργασία του με την ΚΕΔΕ.
Επίσης οι Έλληνες απόδημοι Αιρετοί θα μπορούσαν να προωθήσουν την αδελφοποίηση Ελληνικών Δήμων με Δήμους του Εξωτερικού προς όφελος και των δύο και με ανταλλαγή μαθητών, πολιτιστικών φορέων και η εκμάθηση των γλωσσών των αντίστοιχων χωρών αδελφοποίησης.
Σημαντικό ρόλο μπορούν να αναλάβουν και οι Σύλλογοι Ελλήνων Επιστημόνων του εξωτερικού οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλλουν με τις εμπειρίες τους και στην ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρα έρευνας αλλά και στην ανάπτυξη της.
Οι Σύλλογοι των απόδημων Ελλήνων επιχειρηματιών θα μπορούσαν να πραγματοποιούν εκδηλώσεις στις χώρες διαμονής τους ενημερώνοντας τους εκεί επιχειρηματίες για τους αναπτυξιακούς νόμους της Ελλάδας και της Κύπρου, προσελκύοντας επενδυτές που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην δημιουργία θέσεων εργασίας στις χώρες μας.
Κάνε τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό με τα παρακάτω στοιχεία και ολοκληρώστε την δωρεά σας